A new dwelling in the countryside near Dungannon, designed to enhance the everyday experience of rural family life and to integrate with an existing cluster of vernacular agricultural buildings. A stone gabled outbuilding is our starting point and connection back to the farm cluster, its age–old walls form part of a new court on arrival.

We have continued to reference the typical arrangement of farm building, lane, paddock and ‘street’ throughout the design via a series of courtyards and terraces. Movement around the dwelling is therefore encouraged according to the time of day and function of spaces. The resulting arrangement responds to the immediate topography and becomes an abstraction of the forms and spaces of the existing cluster.

The plan is arranged on two levels, entrance court and lower garden, to mediate with and relate to this topography. The continuous flat roof of the proposal has three breaks where monopitch roofs demark the primary spaces within the plan, suggesting a hierarchy of space while addressing the slope of the site and sunrise and sunset.

The field beyond the site acts as an extension of the garden. Surrounding field–scape is preferred to ornamental gardens.  An external south facing sheltered terrace opens directly from living spaces to encourage a greater connection these fields and the wider rural setting.  Internal spaces are arranged to address views towards the distant landscape and allow sunlight to enter at appropriate times of the day.